Zaltzocker S.L

Köpa bostad
Att köpa en extra bostad i Spanien har varit en tradition för många skandinaver och nordeuropéer i många år. Redan på 1970-talet var det flera som köpte tex i Benidorm. Självklart är klimatet en viktig fråga, vem vill tex inte kunna bada i havet i oktober och november ? I Torrevieja på Costa Blanca har vi dessutom ca 320 soldagar per år. Murcia, som ligger i närheten, kallas också för Spaniens trädgård med fantastiska frukter och grönsaker till väldigt rimliga priser. Tack vare den stora efterfrågan på resor finns det flera flygbolag som reser direkt från olika flygplatser i Sverige till Alicante.

Det finns olika kanaler att hitta bostäder i Spanien. Marknaden ser annorlunda ut än i tex Sverige. Regelverket och lagen ser också annorlunda ut. Här kan flera olika säljare/mäklare marknadsföra samma objekt vilket kan vara lite förvirrande ibland. Fastighetsmäklarna har inte heller samma lagreglerade juridiska ansvar i Spanien som i t ex Sverige. Avtal och tillträde överlåts på en jurist som ansvarar för processen med köpeavtal, tillträde, lagfart etc. Vår uppfattning är att det är säkert att köpa genom systemet med notarier som är de som verkställer köp och försäljningar. Notarien kontrollerar behörighet, betalningar, ursprung av kapital (penningtvättslagar), fastighetsregister, energideklarationer och övriga viktiga handlingar. De fyller en viktig roll för ett säkert förvärv och förordnas efter en lång utbildnings- och tjänstgöringstid.

Vi jobbar inte som mäklare. Vi köper och äger våra bostäder. Vi har ett personligt och känslomässigt engagemang i våra bostäder då vi endast investerar i bostäder som uppfyller våra urvalskriterier. Läget är väldigt viktigt för oss liksom planlösning, utsikt och standard. Vi går igenom alla våra förvärv med arkitekt, VVS tekniker, elektriker och byggare. Vissa bostäder bygger vi om mer och vissa mindre. Vi skaffar boendelicens genom att arkitekten går igenom lägenheten och skriver ett intyg om att de lagar och regler som finns i Spanien är uppfyllda och undertecknar ett sådant dokument som kommunen kräver innan boende godkänns. Denna licens krävs också för att få koppla in vatten och el. Vi låter elektriker och VVS tekniker gå igenom och vid behov byta huvudkranar, installera jordfelsbrytare etc. Allt skall fungera på ett bra sätt. Vi installerar ugn, spis, kyl/frys och köksfläkt samt möblerar oftast upp med ett basutbud med nya sängar, soffa, matbord och stolar, fasta lampor etc. Möblerna ingår i priset vid köpet om så önskas men övriga lösa inventarier ingår inte. Det finns en specifikation för varje bostad på det som ingår.

Vi försäkrar alltid våra förvärv hos välkända försäkringsbolag i Spanien. Vi jobbar med registrerade hantverkare och professionella rådgivare.

För att kvalitetssäkra en köpeprocess har vi ställt upp viktiga punkter som vi anser vara nyckelord för ett säkert, smidigt och korrekt köp. För de allra flesta är ett bostadsköp i utlandet en stor affär varvid det är viktig att få rätt rådgivning för att skapa en trygg affär. Vi har jobbat med flera olika jurister och kan lämna förslag på några vi anser vara duktiga, oberoende och prisvärda.

Läs mer om hur ett köp rent praktiskt går till i vår köpguide.

Vi ser fram emot en kontakt mer dig och att få svara på dina frågor och att visa våra fina bostäder.

Solvärme för pooluppvärmning - miljövänligt och kostnadseffektivt

Under 2019 avser vi introducera ett alternativ till pooluppvärmning vid sidan av värmepumpssystem som idag är vanligast.

Vi återkommer senare under året om detta.

Om oss

Per Johansson Perrault:
..har arbetat med fastigheter i 30 år. Har en bakgrund som vvs ingenjör och civilekonom. Har arbetat med förvaltning, utveckling och rekonstruktioner av fastigheter och fastighetsbolag.

Anders Lind
..har en bakgrund som tekniker inom styr- och regler samt kyla/värme och ventilation sedan 25 år.